Crochet Along 2015

vrijdag 4 september 2015

Crochet Along 2015 - week 36 en compleet patroon later toegevoegd


En nu is het écht zover....... 
de beschrijving van het allerlaatste stukje van de Crochet Along 2015, 
inmiddels ook wereldwijd bekend onder de naam Dutch CAL 2015 ;)

Echt niét leuk vind ik het.... 
dat het project nu helemaal klaar is ;(
Ik moet er, geloof ik, toch nog een beetje aan wennen.

Eigenlijk vliegen 36 weken voorbij....
in het begin ben je zo klaar met je weektoeren
en nu, op het eind, man man man, uren aan 1 toertje!
Ik zal het gek vinden... vanaf volgende week geen beschrijving meer plaatsen.
En ineens is dan de vrijdag weer "gewoon" vrijdag.....

Ik heb me 3 slagen in de rondte gehaakt de laatste 2 weken
om te zorgen dat allebei mijn andere dekens, de katoenen versies,
klaar zijn om mee te gaan naar de allerlaatste Meet&Greet, morgen in Zwolle......
Maar het is me gelukt!
Alle 3 mijn dekens zijn voorzien van een rand, alle 3 een andere ;)
Ze zijn ook voorzien van een mooi label....
ze zijn helemaal klaar dus!

Voor de laatste keer zeg ik:

HIER vind je beschrijving van deze week, week 36
Later toegevoegd:
HIER kun je het complete patroon van de CAL 
 downloaden. Alle delen in 1x dus.

Even een klein verhaaltje "ten afscheid"...., ook geplaatst op de fb-groep........

Dat was het dan….
Zojuist hebben we de laatste weekbeschrijving geplaatst van de Crochet ALong 2015.
Een tijdperk wordt afgesloten. 
Het doek valt voor “Tertia en Jolanda”. Na bijna 2 jaar “crochet along-en” is de koek op.
We hebben het met veel plezier gedaan en hopen dat jullie een leuke tijd hebben gehad met eerst de Crochet Along 2014 en nu de Crochet Along 2015.
Deze was/is nog een groter succes gebleken dan de Crochet Along van vorig jaar, mede ook doordat “het buitenland” ging meedoen. Iets wat we niet hadden verwacht of hadden durven denken.
De groep is inmiddels gegroeid tot ruim 34.000 leden en elke dag groeit de groep nog steeds.
2015…. Wat een jaar…. In mei 2014 kwam het idee van de mega-granny.  We dachten, dit doen we wel “even” maar niets minder bleek waar.
We begonnen met haken, steken zoeken, rekenen, uitschrijven, haken, uittrekken, opnieuw haken, steken schrappen, nieuwe steken toevoegen, enz. met als resultaat de Crochet Along 2015 zoals die nu door velen is/wordt gehaakt. Maar ook het maken van de stap voor stap foto’s, de beschrijving in een mooi PDF-bestand zetten, er zitten heel wat uurtjes werk in deze Crochet Along.
De enthousiaste reacties bij het presenteren van het project waren veelal positief. Helaas waren er ook negatieve geluiden.
Mensen wilden liever een rechthoekige deken….Wij blijven het “jammer”’ vinden dat ons idee zo de grond in werd geboord. Als het niet naar je zin is, zoek je toch gewoon een andere cal…..ze schoten als paddenstoelen uit de grond in het begin van 2015. Zoek een project dat wel bij je past, niemand is verplicht mee te doen of lid te zijn van deze groep. Onthou je van commentaar, verlaat de groep desnoods, en doe je eigen ding!
En  wij weten wel… je kan het op 2 manieren opvatten. Men vindt ons ontwerp zó mooi dat men het zowiezo wil haken, maar dan in rechthoekige vorm en wij moeten dat als compliment zien, maar aan de andere kant… wij hebben uren, dagen, maanden besteed aan het neerzetten van een “unieke” CAL en het eerste wat men doet is eraan gaan sleutelen om er een andere vorm van te maken….. niet leuk voor ons, tenminste dat vonden wij…… Blijkbaar verschilden wij van mening met anderen hierover wat tot, soms vervelende, discussies leidde.
Hoe leuk was het om te zien dat men enthousiast aan de slag gaat met de eerste weekbeschrijvingen. En, tot onze verbazing, kunnen ook ongeoefende haaksters gewoon het patroon volgen! Complimenten voor deze mensen.
Na de eerste weken bleken er toch wel, voor sommigen, wat moeilijkheden te zitten in het lezen van het geschreven patroon. Daarom hebben we besloten (af en toe) tekeningen toe te voegen aan de beschrijving….iets wat ook niet zo maar vanzelf gaat en zeker niet makkelijk is.
Toen kwam de roep om een vertaling. Doordat leden hun deken-in-wording op andere groepen lieten zien kwamen er bij vlagen heel veel buitenlandse leden bij….. en zoals wij ons aanpassen aan de groep waar we lid van zijn doen sommigen dat dus niet……. Uiteindelijk toch maar besloten een vertaling te laten maken, maar dat ging helaas niet van een leien dakje. Uiteindelijk is het met kunst- en vliegwerk er toch van gekomen en het eerste deel van de vertaling is nu geplaatst…… Alles op een presenteerblaadje, naar wens van onze groepsleden, die zich misschien niet bewust zijn van het feit dat dit hele project voor ons ook maar hobby is.
Wat bracht 2015 ons nog meer?


(online) Vriendschappen, veel inspiratie, veel kleurencombinaties, veel gezellige gesprekken met haaksters in het land tijdens de Meet&Greets, waarvan we er 9 hebben gedaan (morgen is de laatste in Zwolle). Vooral de Meet&Greets zijn voor ons de kers op de taart, zoveel positieve energie krijgen we daarvan!
En als klap op de vuurpijl ontstond TeJo.... een grappig aapje dat speciaal, voor ons en de crochet along-haaksters, ontworpen is door Marrot Design.... om te maken van de restjes garen van je deken!


Maar zoals eerder gezegd: de koek is op… er komt géén CAL 2016 van Tertia en Jolanda.
Dat de afgelopen 2 jaar grote invloed hebben gehad op ons gezinsleven zal niet voor iedereen een verrassing zijn. Eerst tijd vrijmaken voor het haken van het patroon en alles wat daarbij hoort, dan de groep beheren, wat zeker op mindere dagen ook z’n weerslag heeft op onze gezinnen, het op pad zijn voor de Meet&Greets, allemaal heel leuk maar nu is het tijd voor andere dingen.
Wij gaan ons weer lekker bezig houden met onze eigen haakwerkjes, met onze gezinnen, die ons de afgelopen 2 jaar hebben moeten delen met heel veel haaksters.
Voor Tertia is het crochet along-verhaal helemaal klaar en ze gaat lekker door met haken en vooral met het bloggen over haken, koken, wolletjes, haar gezin en haar hondjes, voor Jolanda is het crochet along-gebeuren nog niet persé klaar. Er borrelen nog wel een aantal ideeën wat misschien wel uitmondt in een nieuw project. Ook zij blijft natuurlijk haken en bloggen. Het zou leuk zijn als jullie ons blijven volgen, via de blogs en onze fb-pagina’s.
Ook voor de groep gaat er het één en ander veranderen. De groepsregels gaan een beetje veranderen, dus hou dat even in de gaten. Nu er geen nieuw project meer van start gaat zijn wij benieuwd wat dat inhoudt voor de groep. Wij hopen dat het een leuke, inspirerende, gezellige groep blijft waar iedereen blij van wordt!
En nu is het dan echt voorbij.
Voor ons was het een ervaring die we niet snel zullen vergeten!
Vanuit ons hart bedankten we jullie voor de onvergetelijke tijd die we hebben gehad. 
We bedanken de bedrijven die mooie give-aways beschikbaar hebben gesteld.
We bedanken de winkels die ons uitnodigden voor de gezellige Meet&Greets.
We bedanken Firma G. Brouwer & Zn. in het bijzonder……voor het beschikbaar stellen voor het materiaal om Crochet Along 2015 te kunnen maken, het maken van het sjabloon voor de PDF’s en voor hun inzet de Crochet Along 2015 te vertalen voor onze buitenlandse haaksters.

We bedanken Mary van Marrôt Design, voor het ontwerpen van Tejo, onze mascotte ;).
We bedanken iedereen die enthousiast heeft mee gehaakt. Want laten we eerlijk zijn, zonder jullie enthousiasme was de Crochet Along 2015 niet geworden wat hij nu is!
En last but not least…… Bedankt, Helanda en Naomi, voor het controleren en voorhaken van het patroon!
Wij wensen jullie nog veel haakplezier toe!!

24 opmerkingen:

 1. Lieve Tertia en Jolanda,

  Dank jullie wel voor deze prachtige CAL. Ik heb een enkele keer in mezelf getierd, maar vooral enorm genoten. Ik heb enorm veel geleerd, want toen ik op 1 januari begon, kon ik een simpele granny haken en dat was het wel.
  Ik ga jullie huiswerk missen, maar zal jullie blogs en instagram blijven volgen.
  Heel veel liefs,
  Marjet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nogmaals bedankt voor dit leuke avontuur dames. Ik kan me voorstellen dat jullie het nu even gehad hebben en nu dingen voor jezelf wil gaan maken. Ik zal zeker jullie blogs blijven volgen en intussen ga ik nog even door met mijn deken met dezelfde steken die we al gehaakt hebben uiteraard. Dit zal nog een flink werk worden aangezien het aantal steken per zijde, maar dit word nu mijn tussendoor project, naast de cal 2014 en the ATB cal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. eel erg bedankt voor de afgelopen 2 jaar, ik heb in ieder geval aan beide dekens met veel plezier gewerkt.
  Heel veel plezier met jullie eigen projecten en gezinnen.

  Lieve groetjes Evelien

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Jolanda en Tertia, ik zal jullie missen. Je gezellige babbels en de wekelijkse patronen. 20 jaar geleden haakte ik heel veel. Door drukte in gezin en werk kwam er niets meer van...totdat....januari 2015. Heerlijk om letterlijk de draad weer op te pakken. Inderdaad ik moet nog even zuchten over de lange toer van vorige week, maar ik start straks met frisse moed en weemoed met de laatste toer. Omdat ik crème wol tekort heb maak ik die met het mooie jeansblauwe garen. Geniet van jullie gezinnen en haak en handwerk voor je plezier! Heeeel hartelijk dank voor jullie patronen. Ik ga in het najaar met de CAL 2014 voor mijn dochter beginnen. Ik krijg veel complimenten en waardering/bewondering voor mijn CAL 2015. Dat geef ik dus bij deze door! Thanx!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. M&M. Ik zeg ook jammer, jammer, jammer veel geleerd, helemaal verslaafd en had gehoopt in januari een nieuwe nieuw project.
  Kan het van jullie wel begrijpen, nog heel erg bedankt voor dit haak-jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hallo Jolanda,
  Ik heb met heel veel plezier en inspanning de Cal gehaakt!,
  Was nog maar een beginner haak nog maar een kleine 2 jaar.
  Vondt het een hele uitdaging om mee te doen!
  En het is me gelukt! heb het in dezelfde kleuren combinatie gedaan als die van jou.
  Het is een juweel geworden!!ben er heel trots op.
  De bobbeltjes rand was voor mij het moeilijkst uithalen uithalen! maar gelukt naar lang proberen!
  Heel veel dank voor de heldere uitleg, wat een werk zeg en een gereken,en gehaak!!!
  Hopelijk komt er nog eens iets van Jou en Tertia zou leuk zijn.
  Nu eerst maar je eigen dingentjes weer doen net als je schreef.
  Met vriendelijke haakgroetjes,
  Ma Admiraal.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hallo Jolanda,
  Allereerst hartelijk dank voor jullie werk de afgelopen periode. Ik heb met veel plezier mee gehaakt. Mede door jullie CAL heb ik het haken weer herontdekt. Ik heb nu bijna een hele mooie deken waar ik de komende winter lekker in/onder kan kruipen als het buiten weer koud en donker is.
  Nogmaals dank aan jou en natuurlijk ook Tertia

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heel veel plezier met jullie eigen projecten!!! Groot gelijk dat jullie nu voor rust kiezen.
  En mensen hebben altijd wel wat te zeuren. Zoals geschreven. Er zijn zoveel CAL dat er altijd wel een bijzit die je aanstaat. En als je een langwerpige deken wil hebben dan moet je zelf creatief zijn... Net zoals de kleuren je niet zouden aanstaan. Kies dan gewoon kleuren die je wel mooi vindt. Ben nog niet zo lang aan het haken maar blijf jullie volgen. De CAL heb ik zelf niet gedaan maar wie weet dat jullie CAL2015 mijn CAL2016 wordt ;) en dan heb ik hem volgend jaar rond deze tijd klaar. Hartelijke groet Esther

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hallo Jolanda en Tertia
  Heel hartelijk dank voor alles wat jullie gedaan hebben om deze Cal 2015 tot leven te brengen. Negatieve berichten zullen er altijd zijn, bij alles wat je ontwerpt. Laat die van jullie schouders afglijden en sta stil bij de vele, vele positieve geluiden!
  Samen met heel veel anderen heb ik grote bewondering voor jullie. Ik wens jullie en jullie gezinnen alle goeds toe. Ik zal jullie blogs blijven volgen en hoop stiekem dat er ooit toch nog eens een CAL komt ;-)
  Nogmaals BEDANKT!
  Van de winter zullen we er allemaal warmpjes bij zitten terwijl we terugdenken aan de heerlijke haakmomenten die we het afgelopen jaar met elkaar hebben gehad dankzij jullie.
  Groetjes,
  Jeanne

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hoi Jolanda,
  Heel erg bedankt voor al je inzet voor deze cal. Ik vond/vind het heel leuk om mee te doen. Voor mij was het de eerste keer. Ik krijg leuke reacties op de deken. Ik loop nu nog wat achter, maar dat gaat goedkomen.... het zijn nu idd erge lange toeren.

  Ik heb nog wel één vraag: was je de deken als deze klaar is? En hoe doe je dat? Ik heb met phildar katoen gehaakt.

  Veel plezier met alles wat je gaat doen.
  Nogmaals bedankt!
  Hartelijke groet,
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Hartelijk bedankt voor het geweldige patroon. Ik ben er heel blij mee. Voor mijn dochter die in Noorwegen woont heb ik de deken gehaakt. Nou ja, voor de baby die op komst is eigenlijk... Ik heb gehaakt met katoen en ben hem aan het voeren met fleecestof. Lukt prima.
  Nu ga ik er nog een maken voor de baby van zoon en schoondochter. Ik heb er nog steeds veel plezier in!
  Trek je niets aan van negatieve mensen. Ik vind het geweldig!

  Groetjes Corrie

  PS ik blijf zeker op je blog kijken, Jolanda en nogmaals hartelijk bedankt!


  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dank jullie wel voor alles! Ook mijn deken is een plaatje geworden! Wat ben ik trots.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Lieve Jolanda en Terta, hartelijk dank voor jullie inzet. Ik ben heel blij met beide dekens! En leuk jullie ook in het echie ontmoet te hebben in Sittard xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hartelijk bedankt voor het geweldige haakplezier in 2015. Ik vond deze cal helaas pa eind 2014 dus die van 2014 is (nog niet) gehaakt, maar wel heerlijk met mijn moeder samen begonnen aan die van 2015. En elke week keken we weer uit naar de vrijdag. Zoveel mooie steken geleerd en met de duidelijke uitleg van jullie allebei was dat geen probleem. Ook de meet en Greet in Haaksbergen was gezellig en geweldig jullie ontmoet te hebben met weer veel goede tips. Ik zal zeker jullie blog blijven volgen en nu moet ik eerst Tejo nog afhaken, ook weer een geweldige leuke nieuwe uitdaging. En dN nu maar afkicken en jullie beide nog heeeel veeeel (haak)plezier gewenst

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Jolanda en Tertia, hartelijk dank voor deze mooie CAL. Ik heb er van genoten en zal hem zeker afmaken. Trek je niets aan van negatief commentaar, Sommige mensen zijn nooit tevreden.
  Misschien in de toekomst een nieuw project?
  Groeten Dini

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Helaas komt aan alle leuke dingen eens een eind. Zo lief, zo knap wat jullie voor anderen bedachten, ontwierpen, maakten, geduldig toelichten en vooral voor het enthousiasme waarmee jullie al jullie volgers en CAL-haaksters aandacht en uitleg gaven.
  Dank je wel.
  Heel veel plezier met al jouw nieuwe creatieve uitspattingen.
  Natuurlijk blijf ik je op jouw blog volgen.

  Fijn weekend, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Drie jaar geleden leerde ik mijn schoondochter haken. Sindsdien heeft zij al heel wat leuke dingen gemaakt. Zij heeft dus ook deze CAL gevonden en toen ik zag hoe mooi hij werd ben ik eind april alsnog begonnen.
  Nu is hij bijna klaar...
  Ik heb ook veel steken bijgeleerd.
  Hartelijk bedankt voor jullie inzet.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. hallo, wat een super mooi deken!! ik maak hem in dezelfde kleuren als van een foto uit een meet &greet verslag uit Arnemuiden. Groen, wit, roze en grijs.Het wordt echt heel mooi.
  succes verder met jullie ideeen en je gezin.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Bedankt voor deze prachtige deken, ik heb even in het buitenland gezeten dus heel wat inhaal week, ben nog maar op week 22, maar van zodra ik weer begin zal het non stop gaan tot het einde, daar ben ik zeker van , heb er al verschillende versies van gemaakt en de steken die ik leerde toegepast op verschillende dekens voor de kleinkinderen, dank voor jullie inspiratie en hopelijk zien we in de toekomst een nieuw project opborrelen.
  Veel liefs
  anne

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Jolanda Weekhout18 oktober 2015 om 22:48

  Hallo Jolanda en Tertia, inmiddels ben ik ook bij week 35 aangekomen. Heb jullie beide randen van deze week gedaan en stoei nu nog even verder omdat ik nogal wat garen over heb en de deken ook nog wel wat groter mag worden. Ga nu nog iets uit de CAL2014 toevoegen en als laatste doe ik dan een garenvreter als eindrand, die heb ik al eens ergens gezien en hiervoor opgeslagen omdat ik al verwacht had dat ik garen over zou hebben. Nu merk ik natuurlijk ook dat het puzzelen is om het juiste aantal steken te krijgen voor een volgend patroon eraan kan.... Veel geleerd sinds ik vanaf juni dit jaar het haken weer heb ontdekt. Groetjes Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Hallo het is nu juni 2022 ik heb jullie cal ontdekt. Wat duidelijk en super uitleg. Toen ik ging lezen schrok ik wel een beetje. Gelijk de laatste cal. Bij mij word het geen deken maar een tafelkleed op haaknaald 1.5. Ik geniet er van. Het is een super cal gr petea

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inmiddels zijn we 7 jaar verder en is er ieder jaar een nieuwe cal geweest (soms zelfs 2) zoals je wellicht op het blog hebt gezien.... alleen niet met Tertia erbij, maar nu vorm ik een ijzersterk duo met Naomi. En de koek is nog lang niet op.

   Verwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat.
Thanks for visiting my blog and I love it when you leave a message!