Crochet Along 2015

maandag 25 februari 2019

Hoe verzin je het?

Op de facebook-groep kwam de vraag naar voren: Hoe verzin je zo'n deken? Hoe lang doe je erover voor het daadwerkelijk een CAL is die online gaat?

We kunnen ons voorstellen dat haaksters daar helemaal niet bij stilstaan (en dat is maar goed ook), maar het is wel leuk het eens uit te leggen. Daar gaat ie dan!


We bedenken wat voor soort deken we willen gaan maken. In het geval van de Complications dus  één met uitdagingen én zowel een vierkante als een rechthoekige versie, vanuit het middenpunt gehaakt.

We zoeken op internet naar steken, stukjes patroon die ons wel uitdagend lijken, die slaan we op.
Dan zijn we al een paar weken verder voor het in ons hoofd vorm heeft aangenomen en we het allebei eens zijn.



We bedenken een middelpunt en gaan dat haken, tekenen, uitschrijven.
Oké...dat werkt...wat gaan we er rond haken? en wat daar dan weer rond enz?
Dan vinden we dat er meer dingen gevlochten moeten om in dat thema dan weer te blijven. Zo wordt de vlecht geboren..en verderop nog een soort patroon wat zich door elkaar weeft.....dan kunnen we na de knoop ook wel iets doen met koorden door gaatjes weven...en dat later nog eens terug laten komen misschien.


We bedenken een soort van volgorde voor de steken/patronen en passen die aan naar onze smaak en ook omdat je bijv mozaiekpatronen niet van iemand anders over mag nemen ivm copyright.
Na het middenstuk komt even iets om het geheel te "zekeren". Granny stripes dus, waarvan we beslissen dat die vaker terugkomen om er een soort van eenheid in te brengen.

En zo gaan we door. We zeggen "dit patroon moet nu komen". Naomi tekent het op de pc uit op het stekenaantal dat er al is en dat betekent soms een steek (steken) meerderen of minderen in de vorige toer of het begin en eind van een zijde aanpassen. Ik schrijf het patroon uit en dan haken we dat.
Tijdens het haken maken we foto's voor in de bestanden.

Soms lijkt iets leuk op papier maar in het echt niet...dan trekken we het weer uit en beginnen daar opnieuw.

En zo doen we dat voor ieder patroon tot we uiteindelijk een dekenformaat hebben.

Dan gaan de testhaaksters aan de gang en haken wij nog stukjes opnieuw voor de video's. De opmerkingen van de testhaaksters worden verwerkt en dan gaat het patroon uiteindelijk online en zijn we een paar maanden verder.

En dan ben ik nog vergeten te zeggen dat we beginnen met restjes garen en later pas "in het echt" gaan haken....
Hier liggen dus ook nog (iets meer dan een halve) dekens waarop we steken hebben uitgeprobeerd....

Het enige nadeel van met zn tweeën een deken maken is dat je het allebei eens moet zijn met de patronen....de één vindt dit leuk, de ander niet en andersom... 
Zo gaan wij te werk en zoals je leest gaan er heel wat uren in zo'n deken zitten! 




5 opmerkingen:

  1. Heel blij ben ik altijd met jullie patronen.
    Deze word ook heel mooi
    Super bedankt hoor voor alle patronen die jullie maken.
    Hartelijke groeten uit Arnemuiden
    Mieneke

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het ontwerpen is duidelijk veel werk. Zo knap van jullie om steeds met nieuwe, uitdagende CAL's te komen. Bedankt daarvoor.

    Groetjes en fijne dag, Margaret

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hij wordt erg mooi en idd een uitdaging! Heel fijn als ervaren haakster om een wat 'lastiger' patroon te maken....

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Héél fijn dat jullie het bedenken en uitwerken. ´k Zou daar geen geduld voor hebben. Ik ben blij alle jaren te hebben mee gehaakt. Anders zou deze te moeilijk zijn. Hij wordt erg mooi!!! Bedankt ervoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Jolanda, met heel veel plezier heb ik de CAL 2014 3x gehaakt voor mijn kleindochters. Mijn kleinzoon bleek ook belangstelling te hebben voor zo'n "deken" zoals hij dat noemt. Omdat ik vantevoren wist dat ik in de maand februari vaak moest zitten heb ik een flink aantal bollen wol gekocht en ben ik de CAL van 2016 gaan haken voor hem. Vandaag afgemaakt en deze is prachtig geworden. Prachtig ook de filmpjes die jullie erbij maken. Wat een klus werk in totaliteit zeg, het uitproberen, de patronen weergeven en dat allemaal als hobby. GRANDIOOS

    BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat.
Thanks for visiting my blog and I love it when you leave a message!