Crochet Along 2015

vrijdag 30 maart 2018

Nostalgia haken met ander garen dan het originele pakket

Doordat er, voor Naomi en mij verontrustende, berichten op de groep verschenen over het gebruik van het aantal bollen, wanneer gewerkt wordt met ander garen dan de originele pakketten, hebben wij de proef op de som genomen.
Wij hebben een aantal patronen 1 gehaakt met diverse katoenen garens en daaruit kwam een opvallende conclusie.
De bollen Durable breikatoen nr 8, zoals gebruikt in het originele pakket, hebben een heel andere haakeigenschap dan andere soorten katoen.

Voor hetzelfde patroon, gehaakt met dezelfde haaknaald, is ongeveer 13 gram meer garen nodig als er gehaakt wordt met ander katoen dan de originele bollen.

Dat betekent, helaas, dat er op 1 complete baan (brede baan, smalle baan, omhaken en aan elkaar zetten) ongeveer 120-130 gram extra garen nodig is, vergeleken met de originele bollen (onze baan gebruikt 3 bollen, ca. 300 gram). Dat is de reden dat gebruikers van bijv Durable breikatoen no 8 kleur, Durable Coral en SMC Catania in de knoei komen met het aantal meters. Ook bij het gebruik van de “nieuwe” bollen breikatoen no 8 wit en ecru (artikelnr 010.55.8 ) ga je meer garen nodig hebben. Ook haaksters die andere merken garen haken, zullen dit kunnen hebben.

Zoals te begrijpen valt hebben wij het patroon alleen gehaakt met het door ons gekozen garen en niet met andere merken/garens. Zoals nu blijkt kan men dus niet alleen uitgaan van het aantal gebruikte meters.
In het pakket zitten de aantallen bollen die WIJ hebben gebruikt, het kan dus zijn dat door je hand van haken je meer of minder bollen gebruikt, ook wanneer je de originele bollen gebruikt.
We hopen dat dit bericht iets meer duidelijkheid schept.
EDIT: wij gaan uit van de lengte van de baan van ca 195-198 cm!


Durable Yarn heeft ook een kleine mededeling gedaan hierover. Mischien goed om ook te plaatsen:


Beste Nostalgia deelnemers,
Nu de Nostalgia al een aantal weken verder is, komen er berichten langs dat het aantal bollen dat men gebruikt heeft, wanneer er met alternatieve garens wordt gehaakt, hoger is dan bij het Durable nr.8 breikatoen wat gebruikt is in de originele pakketten.
Naast het feit dat de manier van haken en de gebruikte haaknaald van invloed zijn, heeft het soort garen ook een heel grote invloed.

Jolanda en Naomi hebben daarom met de Durable nummer 8 gekleurd en van het nieuwe garen Durable Breikatoen 010.55.8 een proeflap gehaakt en daaruit blijkt dat bij deze garens het project inderdaad veel groter wordt en meer garen verbruikt.
Met het garen wat in de pakketten zit heeft men aan 20 bollen genoeg, maar dat kan afwijken bij het gebruik van alternatieve garens en ook in het geval van andere merken. Dan heeft men in veel gevallen meer garen nodig.

Als men ons Durable Nr. 8 gekleurd of ons laatste nieuwe 010.55.8 wit en ecru gebruikt, wordt de deken plusminus 24% breder en 17% langer, afhankelijk van de manier van haken, maar heeft als consequentie dat er ook meer garen nodig is. Voor degene die een grotere deken willen is dat fijn. Voor degene die dat niet willen zou een oplossing kunnen zijn om één baan niet te haken.
Wij wilden jullie hiervan toch op de hoogte brengen doordat wij door een aantal Nostalgia deelnemers hierover werden geïnformeerd.
Jolanda, Naomi en wij konden dit vooraf niet weten aangezien het patroon er nog niet mee was gehaakt.

Ter informatie over de uitlevering van de garens naar de winkels: Maandag 9 april worden de laatste openstaande witte pakketten Nostalgia gemaakt en uitgeleverd. Wij bedanken jullie nogmaals voor het geduld wat jullie getoond hebben en wensen jullie allemaal heel veel plezier met het vervolg van de Nostalgia.
Hartelijke groeten, Durable.

3 opmerkingen:

 1. Wat een service van jullie, om ook andere garens uit te testen!!!
  Heb zelf een grote cone met garen besteld en vind het mijn eigen risico en probleem wanneer het straks niet helemaal uitkomt.
  Haak de nostalgia met heel erg veel plezier.
  Mijn grote dank voor het wekelijkse patroon.
  Fijn paasweekend Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zijn jullie kanjers om deze test te doen en deze informatie te delen.
  Op mijn blog heb ik al meerdere keren gewezen op het belang van het haken van proeflapjes, want ieder garen is anders en ieder haakt op een eigen manier. Na het proeflapje kun je zelf nagaan wat je wilt aanpassen en hoeveel garen je nodig zult hebben.

  Bedankt voor al jullie werk en uitleg en ondersteuning voor weer een mooie deken.

  Fijne Paasdagen, Margaret

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een service geven jullie voor degene die niet de gebruikte katoen nemen.
  Laat ieder jullie maar meer waarderen.
  Hij wordt prachtig en de 2e baan ging al makkelijker
  Sterkte met alles. Bedankt!

  BeantwoordenVerwijderen

Ik zou het leuk vinden als je een berichtje achterlaat.
Thanks for visiting my blog and I love it when you leave a message!